Nieuwsbrief Mei

Madenziekte bij het schaap

Nu het weer warmer wordt kan er weer huidmadenziekte, oftewel myiasis optreden bij schapen. De ziekte wordt veroorzaakt door de maden van een vlieg, genaamd Lucilia sericat. Deze vlieg legt zijn eitjes in vieze wol van schapen. Bij de juiste temperatuur komen deze eitjes binnen 1 dag uit en ontwikkelen zich tot maden. Deze maden kruipen richting de huid en beginnen zich daar een weg door de huid naar binnen te eten. Hierbij eten ze zich tot onder de huid en eten het schaap als het ware levend op. Nadat ze zich volgegeten hebben, laten de maden zich vallen en verpoppen zich tot een groene glimmende vlieg. Om dit te voorkomen zijn er meerdere mogelijkheden.

 1. scheren: als de schapen geschoren zijn is de kans dat een schaap huidmadenziekte oploopt in de eerste twee maanden na het scheren veel kleiner.
 2. ontwormen: de vlieg houdt er van om zijn eitjes te leggen in vieze wol. Schapen met een worminfectie krijgen sneller dunne mest en dus vieze wol.

Ook kunnen de schapen preventief behandeld worden. Dit voorkomt een besmetting met de huidmaden gedurende enige tijd. Dit kan met Neocidol® (4 tot 6 weken werkzaam en ook werkzaam tegen schurft en luizen) of met Clik® (16 weken werkzaam), deze middelen kunnen over de rug van het schaap heen gegoten of gesproeid worden.

Neocidol ® kan ook worden gebruikt wanneer de schapen al maden hebben.

Hoe kunt u zien of een schaap last heeft van huidmadenziekte? De schapen zijn erg onrustig, grazen niet meer en proberen zich te krabben. Ze kijken soms veel naar de achterhand, kwispelen met de staart en zonderen zich ook wel eens af.

Gewicht herkauwers onderschat

Bij het behandelen van dieren met medicijnen is het juist inschatten van het gewicht heel belangrijk. Dit  om een juiste dosering te geven en daarmee te streven naar een maximale werking van het toegediende middel. Onderdoseren kan zeer schadelijk zijn, omdat zo resistentie op kan treden. Om een redelijke schatting te maken is het goed om van een aantal gemiddelde gewichten uit te gaan en het betreffende dier daarmee te vergelijken.

Melk- en vleesvee:

 • HF jaarling van circa 1 jaar: ongeveer 310-320 kg
 • Vaarzen HF:
  • Hoogdrachtig: 630 kg
  • Begin lactatie: 570 kg
  • Eind lactatie: 670 kg
 • Volwassen HF koe:
  • Hoogdrachtig: 720 kg
  • Begin lactatie: 650 kg
  • Eind lactatie: 720 kg
 • Dubbeldoelkoe (Montbeliarde) en kruisingen tussen de 650 en 800 kg.
 • Volwassen Fleckvieh-koe: gemiddeld 100 kg zwaarder dan een HF-koe
 • Limousin koe: tussen 600 tot 800 kg.
 • Limousin vleesstieren tussen 15 en 18 maanden variëren tussen 550 en 730 kg.

Schapen:

 • Volwassen ooi: ±. 80 kg.
 • Volwassen ram: 80 – 100 kg.

 

Wanneer deze gewichten worden aangehouden wordt juist doseren makkelijker.

Gebruik voetbaden, ook in de zomer!

Op meer dan 90% van de melkveebedrijven in Nederland komen infectieuze klauwaandoeningen voor (o.a. ziekte van Mortellaro). Verhoging van de dagtemperatuur (zomer) resulteert in een verhoging van de besmettingsdruk en dus ook van de Mortellaro-problemen op stal. Het 1x per 2 weken toepassen van een voetbad (met bijvoorbeeld formaline 4%) is een internationaal erkende goede strategie ter preventie van problemen en het is dus belangrijk dat dit zeker ook in de zomermaanden volgehouden wordt. Weidegang heeft zeker ook een positieve invloed op de klauwgezondheid, maar dat is vooral merkbaar bij dag- en nachtweiden. Bij alleen dagweiden staan de koeien nog 16 tot 18 uur bloot aan een verhoogde infectiedruk; zeker als er ook sprake is van overbezetting in de stal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s