Nieuwsbrief December

Wachttijden vlees voor varkens

 

De extra wachttijden voor IKB-varken zijn afgeschaft. Alle medicijnen die na 1 december 2017 zijn aangeschaft bevatten de juiste wachttijd op de sticker en het logboekformulier. De meeste medicijnen hebben nu een aanzienlijk kortere wachttijd gekregen.

Zodra uw bedrijfsbehandelplan vervangen moet worden, worden hierin meteen de juiste wachttijden vermeld.

Wanneer u twijfelt kunt u altijd contact opnemen met de praktijk

Calibra voeding voor uw hond en kat.

 

Vanaf heden kunt u bij ons kwalitatief goed voer voor uw (waak) hond en/of uw (ongedierte bestrijdende) kat aanschaffen tegen een voordelige prijs. Alle veehouders vallen vanaf 1 januari 2018 in de btw-regeling en kunnen dan de 21% btw terugvorderen. Naast het standaard voer zijn ook allerlei dieetvoeders beschikbaar als droogvoer maar ook als blikvoeding. De verpakkingen zijn draagbaar en hersluitbaar, zodat smaak en geur optimaal behouden blijven. Verder geldt een smaakgarantie (indien uw huisdier het niet lust dan kunt u het voer dus retour geven). Omdat het voer een zeer goede samenstelling heeft, hebben de dieren minder last van winderigheid en is de hoeveelheid ontlasting ook kleiner en minder onprettig van geur. De te verstrekken hoeveelheid per dag is ook kleiner dan die van de goedkoopste varianten, waardoor het voer nauwelijks duurder is in gebruik.

De voordeligste verpakking voor de hond is 14 kg droogvoer voor € 34,75 excl. btw. Voor de kat 7 kg droogvoer voor

€ 34,25 excl. btw.

Tot 1 februari 2018 geldt bovendien een introductiekorting van 15% op het hele assortiment. Voor alle overige soorten kunt u de prijs bij ons opvragen.

Collectieve aanpak BVD en IBR uitgesteld tot januari 2019

 

De stuurgroep die ervoor moest zorgen dat de collectieve aanpak van BVD en IBR per 1 januari 2018 in zou gaan, is niet tijdig gereed. Daarom wordt de verplichte aanpak een jaar uitgesteld.

De NZO wil zo lang niet wachten en gaat de aanpak van IBR en BVD bij melkveebedrijven per 1 april 2018 via de leveringsvoorwaarden afdwingen.

Vanaf dan is het verplicht een status te hebben voor beide ziektes. Wanneer u afweerstoffen tegen IBR in de tankmelk heeft, moet u verplicht de koppel laten vaccineren.

Voor vleesveehouders komt er dus tot 1 januari 2019 geen verplichte aanpak voor beide ziektes.

Bedrijfsbegeleiding 2018

We zijn weer bezig met de planning voor 2018. Veehouders die niet aan ons bedrijfsbegeleidingsprogramma deelnemen, maar dit wel graag zouden willen, worden gevraagd dit zo snel mogelijk kenbaar te maken. Het voordeel van begeleiding is een vaste bezoekfrequentie op een vast tijdstip door een vaste dierenarts.

Zo heeft u de mogelijkheid om structureel de drachtigheid/fertiliteit na te lopen, worden de kalveren op tijd onthoornd, worden de dieren op tijd geënt en kan er naar de diergezondheid, productie en voeding gekeken worden.

Ook is er hierdoor de mogelijkheid om structurele analyses te maken van eventuele bedrijfsproblematiek. Met behulp van advisering op maat kan deze vervolgens aangepakt worden.

Afhankelijk van de melkcontrole-frequentie (4 of 6 wekelijks) geven wij de voorkeur aan een bedrijfsbezoek 7 dagen na de melkcontrole. Het is dan wel belangrijk om in de zomervakantie door te (laten) monsteren. De dierenarts kan dan, gebruikmakend van PIR-DAP, de laatste melkcontrole bekijken en deze voorafgaand aan het bedrijfsbezoek analyseren. Vervolgens nemen we de uitdraai met u door tijdens het bezoek. De kosten van PIR-DAP (+/- € 30,-) zijn gratis voor veehouders die aan de begeleiding deelnemen. Wanneer u al meedoet maar de vaste dag en/of tijdstip van het bezoek wilt wijzigen, laat dit dan z.s.m. weten. Ook als u nog op- of aanmerkingen heeft, horen wij dat graag. Twijfelt u nog of wilt u nadere uitleg, neem dan contact op met de praktijk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s