Nieuwsbrief april 2018

Mineralen jongvee/droge koeien

Wanneer het jongvee naar buiten gaat, is het belangrijk om de mineralenvoorziening in de gaten te houden. Het komt wel eens voor dat de klamvaarzen vanaf augustus meer doodgeboren kalveren hebben, vaker aan de nageboorte blijven staan en/of baarmoederontsteking krijgen.

Daarnaast kan de productie van de vaarzen ook achterblijven door een tekort aan vitamine E /Selenium en/of koper. Dit tekort is te voorkomen door ze bij uitscharen 2 mineralen boli toe te dienen. Hierdoor ben je er in ieder geval zeker van dat alle dieren daadwerkelijk sporenelementen binnenkrijgen. Het mineraal magnesium zit echter niet in de bolus en is vooral belangrijk in de laatste 2 à 3 weken voor afkalven. Dit kan/moet met bijvoeren op stal gecorrigeerd worden. De Ferti-plus bolus is bij ons het hele jaar door verkrijgbaar voor een zeer scherpe prijs. Deze bolus is 6 maanden werkzaam.

Voor de droge koeien hebben wij sinds kort naast de Cow Rocket ook de Ferti Dry bolus met extra biotine erin, hetgeen de klauwgezondheid bevordert. De prijs ligt per koe (2 boli) wel € 7,80 hoger.

De prijs van de Cow Rocket is gelijk aan die van de Ferti-plus. Wanneer u beiden afneemt dan telt de totale hoeveelheid boli voor de staffelprijs (ook Ferti dry doet mee in de staffel).

Nieuwe medicijnen;

Norocillin (REG NL 2723) als alternatief voor Depocilline/Procpen; 1 ml per 30 kg intramusculair, 3-5 dgn wachttijd rund; vlees 5 dgn, melk 3 dgn.

 

Zeleris (REG NL 108725) voor behandeling van longontsteking bij kalveren, combinatie preparaat van antibioticum florfenicol met pijnstiller meloxicam; 1 ml per 10 kg subcutaan, eenmalig,

wachttijd rund; vlees 56 dgn, melk NVT

 

Meloxidyl (REG NL 108189) als pijnstiller (identiek aan Novacam); 2,5 ml per 100 kg subcutaan, eenmalig, wachttijd rund; vlees 15 dgn, melk 5 dgn

Longworminfecties bij runderen

Hoesten in de weideperiode is het belangrijkste signaal voor een longworminfectie. Ook een daling van de productie en/of vermagering kan optreden.

Dieren kunnen worden besmet door de opname van infectieuze larven in het weidegras. Deze zijn afkomstig van dragers die soms grote aantallen larven uitscheiden via de mest. Vooral percelen waar dieren hebben gelopen die voor het 2e jaar worden geweid, zijn gevaarlijk. Als een dier wordt besmet, maakt deze larve een trektocht door het lichaam en komt uiteindelijk in de longen terecht, zodat er pas na 7-10 dagen de eerste verschijnselen optreden (hoesten, benauwdheid). In de longen worden de longworm-larven volwassen en gaan eieren met infectieuze larven produceren, die worden opgehoest, doorgeslikt en met de mest uitgescheiden (3-4 weken na de eerste opname van larven). Het duurt dan nog 3-4 weken voordat de larven op het land werkelijk infectieus zijn. Tegen longworm wordt immuniteit opgebouwd. De grootste problemen doen zich voor in het eerste weideseizoen. De infectiedruk bouwt zich tijdens het seizoen steeds verder op, zodat vanaf juli klinische verschijnselen zichtbaar kunnen worden. Longworminfecties komen vooral voor bij runderen met weidegang (in een enkel geval ook bij zomerstalvoedering met vers gras). Een besmetting kan in tankmelkonderzoek bevestigd worden. Bij individuele dieren bestaat de mogelijkheid om bloed en/of mest te onderzoeken.

Preventieve maatregelen:

* Het omweiden van dieren om de 3-4 weken naar een schone weide (etgroen).

* Ontwormen na 4-6 weken weidegang op besmet land, zodat dieren wel bescherming opbouwen

* Vaccinatie

In geval van klinische klachten bij jongvee adviseren we altijd om te behandelen met breed spectrum wormmiddelen, zoals Noromectin injectie en Noromectin pour on. Longwormen zijn over het algemeen goed gevoelig voor de meeste van deze producten. Let op: melkgevende dieren kunt u met Cydectin pour on of Noreprinec behandelen (dit zijn middelen met een wachttijd melk 0 dgn).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s