Nieuwsbrief Augustus

Dofatrim® uit de handel; Norodine 24® vervanger

Vanaf 24 juli is de handelsvergunning voor diergenees-middelen met de hulpstof diethanolamine geschorst.

Dit betekent voor ons dat Dofatrim® en de pijnstiller die wij gebruiken bij koeien met ernstige E.Coli mastitis (flunixine), per direct niet meer verkrijgbaar is.

Ter vervanging van Dofatrim® hebben we Norodine 24®. Dit middel is vergelijkbaar met Dofatrim®. Het middel is geregistreerd voor kalveren en koeien met diarree, luchtwegproblemen, baarmoederontsteking, ontstekingen aan de urinewegen en ontsteking van de huid.

Het is dus niet geregistreerd voor uierontsteking maar omdat Dofatrim® niet verkrijgbaar is zal Norodine 24® via de cascade regeling wel worden toegestaan voor deze indicatie.

  • Dosering is 1 ml per 16 kg lichaamsgewicht
  • In de spier oftewel in de nek injecteren
  • Wachttijd voor melk is 2 dagen
  • Wachttijd voor vlees is 10 dagen

Als u voor het eerst Norodine 24® bestelt, zorg dan dat dit aan uw behandelplan wordt toegevoegd.

norodine

Aansturing monstername digitaal

GD gaat steeds meer onderzoeken alleen digitaal aansturen. U zult dus zelf regelmatig op veeonline moeten kijken of er onderzoeken open staan.

In uw homescherm kunt u onder het kopje “geplande onderzoeken” het aantal openstaande onderzoeken zien. Wanneer u op het blauwe cijfer klikt, ziet u welke onderzoeken er open staan. Als u vervolgens op het icoontje met vergrootglas klikt, helemaal rechts in de balk, kunt u zien om welke dieren het gaat.

Wij proberen bij de bedrijven die we begeleiden VeeOnline te raadplegen vóór het bezoek zodat wij ook op de hoogte zijn van de openstaande onderzoeken.

Blijf zelf ook controleren welke onderzoeken er open staan zodat u alvast de dieren die onderzocht moeten worden kunt vangen/vast zetten.

Let op de kwaliteit van oppervlaktewater als drinkwater in de zomer!

De kwaliteit van oppervlaktewater kan sterk wisselend zijn, zeker nu bij deze hoge temperaturen en droogte. Het is dan makkelijker voor blauwalg om te vermenigvuldigen (groene, soms rode of gele waas in de sloot) en er kan waterstofsulfide (H2S) gevormd worden door afgestorven planten. Daarnaast is door bijvoorbeeld een dood dier (m.n. watervogels) meer kans op Botulisme.

botulisme

Bij twijfel over de kwaliteit van het water is het daarom beter om leiding- of bronwater te geven. Bij warm weer hebben melkkoeien tot wel 200 liter water per dier per dag nodig. Zorg dus voor een ruime voorziening!

Besteed ook extra aandacht aan de hygiëne van de drinkbakken in de stal. Hier kunnen met warm weer de kiemen makkelijker groeien en het water minder smakelijk of zelfs schadelijk maken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s